#nodrugs
Kampagne for Sundhedsstyrelsen i kampen mod unges stigende forbrug af illegale stoffer
Svendeprøve 2019 - fiktiv kampagne
CASE
Unge og stoffer
Case beskrivelse
»Diskoteker er proppet med unge på ecstacy og kokain. Skoler som hyrer vagtværn med narkohunde for at kontrollere eleverne. Og fitnesscentre der bugner af anabolske steroider. Sådan lyder de gængse mediehistorier om unge og stofmisbrug. Tallene viser da også, at en stor procentdel af de unge har prøvet at tage stoffer, og at det er noget, der forekommer i alle sociale lag.« (Mediegrafiker svendeprøve case 2019)
FACTS
Ca. 40% af danske unge har prøvet at ryge hash og ca. 10% har prøvet et eller flere andre illegale stoffer. Der er sket en stigning i bruget af andre ulovlige stoffer end hash hos unge under 25 år fra 4-6% fra 2013-2017. Hash er mest udbredt, men amfetamin, kokain og ecstasy har vundet indpas hos både piger og drenge i aldersgruppen 16-24 år.
Unge har større risiko for at udvikle afhængighed af stoffer, fordi hjernen først er færdigudviklet omkring 20-årsalderen. Teenagere har lettest ved at blive afhængige og sværest ved at komme ud af afhængigheden igen. Jo tidligere man eksperimenterer med rusmidler desto større risiko er der for at udvikle misbrug.
Frygten for straf afholder ikke unge fra at tage stoffer. Information og oplysning via kampagner og skoleforløb er en vigtig forebyggelsesindsats.
Målgruppen
Danske unge mellem 15 og 20 år
På baggrund af indledende research er målgruppen fastsat til danske unge mellem 15 og 20 år. Kampagnen er rettet mod de unge, der ikke har prøvet at tage stoffer, dem der er nysgerrige og overvejer det, og dem der måske har prøvet det en gang eller to.
FÆLLESTRÆK
› 15-20 år
› Mange under ungdomsuddannelse
› Flittige brugere af barer, diskoteker, koncerter
› Meget sociale
› ALTID online – internet og SoMe er en essentiel del af alt i deres hverdag
Målet
Lavere forbrug af stoffer hos unge
Målet for kampagnen er at nedsætte forbruget af illegale stoffer hos målgruppen, så der sker et fald i antallet af unge misbrugere, forgiftninger, psykiske og fysiske følgeskader efter stofbrug, dødsfald og narkotikarelateret kriminalitet.
Udbredelsen af #nodrugs-budskabet af kampagneaktører, influencere og af målgruppen, samt personlige beretninger fra influencere, skal hjælpe til at skabe fokus på problemet og bidrage til den ønskede adfærdsændring.
Kampagnens lineære kommunikation består i formidlingen af de farer, der er forbundet med brug af stoffer og den cirkulære kommunikation opstår, når målgruppen interagerer med hashtagget #nodrugs og taler med hinanden om emnet, hvormed budskabet spredes og sætter fokus på kampagnen, der hermed opnår endnu mere opmærksomhed.
Budskabet
Verden er lækker uden stoffer
Kampagnenavnet #nodrugs er inspireret af #nofilter, der i flere år har floreret på de sociale medier. #nofilter bruges til at illustrere og formidle, at verden er smuk og fed at være i, uden at man behøver at lægge et Snapchat-/Instagram- etc.-filter på den. #nofilter er samtidig et stempel af prestige for den enkelte bruger, fordi det viser at man kan tage billeder, der er lækre nok til, at det kan lægges på sociale medier uden filter. Det ses som en præstation, da vi lever i en ultra filtreret verden, hvor alle billeder vi ser er redigerede og retoucherede og næsten alle billeder på sociale medier har fået tilføjet et filter, der skal gøre det pænere og mere lækkert.
Budskabet i navnet #nodrugs er, at man ikke behøver at se verden gennem et filter, i form af stoffer, før den er smuk, sjov og festlig at være i. Det er målet at #nodrugs skal ses som et stempel af prestige ligesom #nofilter. Navnets budskab er:
»Jeg er cool nok til, at jeg ikke behøver et filter i form af stoffer, for at feste og have det sjovt. Jeg behøver ikke være høj og jeg vil ikke gå glip af de fedeste øjeblikke i min ungdom og risikere at ødelægge min fremtid.«
Kampagnen skal visuelt illustrere, at der kan være alvorlige konsekvenser ved at bruge illegale stoffer, og at det ikke er nødvendigt, at løbe den risiko for at kunne feste, have det sjovt og nyde den farverige verden og ungdommen.
Kanaler og produkter
Social media content og trykt materiale
Kampagnen kanaliseres ud gennem sociale medier og gennem trykt materiale der placeres hvor målgruppen færdes til daglig. Det trykte materiale har til formål at minde de unge om den kampagne de har set online.
SOCIALE MEDIER
› Instagram, Facebook, TikTok videoer og posts
› Youtube annoncer
› Influencer delinger og personlige beretninger
TRYKT MATERIALE
› På ungdomsuddannelser – plakater og flyers
› I nattelivet – plakater, folier, stickers
› Ved offentlig transport – plakater, banner, busreklamer
› På festivaller – bannere, beachflag, sleeves til krus, regnslag etc.
Influencere
FACEBOOK SURVEY
SPØRGSMÅL
»Hvilken social medie profil eller Youtube kanal tror du, kan påvirke unge til at lade være med at tage stoffer, eller overveje det en ekstra gang?«
UDVALGTE SVAR
»Det skulle være en der selv havde prøvet det, og vidste hvad man snakkede om.«
»Det skulle være en person jeg ser utrolig meget op til og som har meget troværdighed.«
»I hvert fald ikke Fie Laursen haha.«
På baggrund af svarene er der udvalgt tre influencere, der alle italesætter emnet stofmisbrug og som når bredt ud til målgruppen.
Oliver Bloch
YOUTUBE · INSTAGRAM · TIKTOK
128.500 Følgere
træning, gaming, livsstil, underholdning
Mor er tidligere stofmisbruger, far er ædru alkoholiker. Oliver sætter fokus på dette i Youtubevideoen “Hvorfor tog du stoffer?” og DR-dokumentaren “Vin, heroin og ubetinget kærlighed”
Inger-Sofia
Youtube · Instagram · TikTok
59.000 følgere
makeup, livsstil, følelser, underholdning
Mor er ædru alkoholiker, veninde er tidligere hashmisbruger. Inger-Sofia sætter fokus på dette i Youtubevideoerne “Afhængighed og misbrug” part 1 og 2
Oscar Bjerrehuus
TV · Instagram · TIKTOK
67.700 Følgere
Model og TV-personlighed
Mor og far er begge tidligere storforbrugere af stoffer. Oscar og hans familie taler om dette i DR-serien “Mere voksen end Bjerrehuus”
VISUEL IDENTITET
Stil
ung, frisk og opsigtsvækkende på sociale medier og i gadebilledet
Farver
Kraftige, kontrastfulde og legende farver, der minder om lyset i nattelivet
Billeder
Temaerne gåR fra festlige til diffuse til ulykkelige og skræmmende
Fonte
enkle, åbne sans serif fonte i moderne udtryk der signalerer ærlighed og er letlæselige
#nodrugs
KAMPAGNEVIDEO
NOTE: Denne video er et svendestykke udarbejdet af Karoline Ribergaard Frederiksen og er ikke lavet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen
PLAKAT
Plakat
En lækker verden uden stoffer
#nodrugs-kampagnen indeholder en plakatserie der fortsætter den visuelle identitet og stemning fra videoen.
Plakaterne illustrerer situationer fra det skønne og spændende ungdomsliv, og viser at det ikke er nødvendigt at tage stoffer for at have det sjovt og opleve suget i maven.
Plakaterne er ikke explainere, men remindere på den kampagne og fortællingerne de unge har set online. De er enkle og hurtige at afkode og relatere til kampagnen.
Placering
Plakaterne sættes op hvor målgruppen færdes – i gadebilledet, på skoler, ved kollektiv trafik og i nattelivet, hvor de kan minde de unge på kampagnen.
TIDSPLAN
Overordnet tidsplan
Sommer og vinter 2020
Unge går i byen hele året rundt, men om sommeren og op til jul og nytår er det højsæson for fest og ballade. Kampagnen er derfor planlagt til at starte en måned inden de første store festivaler. Kampagnen er mest intensiv i sommermånederne, hvor der er festivaler, studenteruge, og drukferier og igen i november-december, hvor der er julefrokoster, J-dag og nytår, hvor den tit skal have ekstra gas.
Copyright © 2019 Karoline Ribergaard Frederiksen
Skal vi samarbejde? Eller har du andet på hjerte? Jeg vil rigtig gerne høre fra dig!
skriv til mig
giv et kald
- (+45) 28 26 71 80